Ruoka

Paras sämpyläresepti – rapeakuoriset sämpylät


Tagged: , , ,

Haluaisitko sinäkin sellaisia ihan hirmu rapeita ja ihania sämpylöitä? Sellaisia, joista leipäveitsellä halkaistessa kuuluu ihanan rouhea ääni ja voi sulaa höyryävään pintaan.

Leivoin ensimmäistä kertaa hyviä sämpylöitä korona kevään ja lomautuksen johdosta joskus viimevuoden maaliskuussa. Sen jälkeen olenkin leiponut useat pellilliset. Googletin ohjetta rapea kuorisista sämpylöistä, nyt syksyllä maistelin pitkästä aikaa sämpylöitä, joissa oli karpaloita ja pähkinää. Vaikka muistin entuudestaan, kuinka jonkun vaalean leivän sisään sopii mahtavasti karpalo niin näistä tuli niin herkullisia, että oi ei! Laitan molemmat ohjeet tähän, jotka olen varioinut mieleisikseni. Näillä suhteilla omani ovat ainakin onnistuneet. Resepti on laktoositon. Halutessasi voit korvata osan nesteestä esim. kauramaidolla. Ohjeesta tulee n. 16 sämpylää riippuen minkäkokoisiksi paloiksi taikinan jaat.

Muutama kikka, jonka netistä itsekin löysin rapeuden aikaansaamiseksi tulee tässä:

– Jätä taikina aika löysäksi (sen verran, että jopa arveluttaa vähän) Jos ohjeen mitat eivät tunnu riittävän, niin lisää hyvin vähän kerrallaan, jotta saat jätettyä kuitenkin riittävän löysäksi.
– Kohota vähintään puolitoista tuntia, mieluumiin vaikka kaksi.
– Jaa taikina paloiksi lastalla tms. älä vaivaa taikinaa tai sämpylöitä enää tässä vaiheessa. Eli kumoat vain taikinan kulhosta jauhotetulle pöydälle, sirottelet vähän taikinalle jauhoja ja jaat osiin. Hieman voi toki painella esim. reunoja muotoon, jotta helpompi jakaa tasaisiin osiin.
– Paistetaan kuumassa uunissa 250°.

Rapeakuoriset sämpylät:

– 6 dl vettä
– 25 g hiivaa
– 1 rkl juoksevaa hunajaa tai sokeria
– 3 tl suolaa
– 2 dl kaurahiutaleita
– 4 dl hiivaleipäjauhoja
– n. 6 dl vehnäjauhoja
TAI korvaat hiivaleipäjauhon ja vehnäjauhon kaupan valmiilla sämpyläjauhoseoksella (ehkäpä vielä parempi). Myllyn paras sämpyläsekoitus tai pirkka kolmenviljan sämpyläjauhot on olleet nyt itsellä käytössä.

Mittaa vesi kattilaan ja lämmitä kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva kulhoon ja sekoita pieneen tilkkaan lämmitettyä nestettä. Lisää myös sokeri. Lisää loput nesteestä sekä vehnäjauhot (tai samassa suhteessa jauhosekoitusta) ja alusta taikinaa muutama minuutti. Lisää loput jauhot ja kaurahiutaleet ja vaivaa 5-10 minuuttia.

Jätä taikina löysäksi. Lisää vähän jauhoja taikinan päälle kulhoon (ohut huntu) ja kohota liinan alla muutama tunti.

Kuumenna uuni 250°. Levitä pöydälle vähän jauhoja ja kumoa taikina. Älä enää vaivaa! Ripottele jauhoja hieman taikinan päälle ja taputtele / muotoile tarvittaessa. Jaa taikina ensin kahteen osaan ja loput osat esim. 8 tai neljään osaan (pienemmät sämpylät ehkä tulee rapeammiksi kuin kovin isot eli tuo 8 + 8 on ollut aika hyvä). Älä pyörittele. Paista uunissa (uunista riippuen) n. 15-20min.

Mehevän rapeat karpalosämpylät:

Tee taikina kuten rapeakuorisissa sämpylöissä, mutta juoksevaa hunajaa voit laittaa hieman enemmänkin. Esim. 4 ruokalusikkaa. Tarvitset myös:

– 1 dl kuivattuja pehmeitä karpaloita
– halutessasi jotain pähkinöitä, esim. cashewpähkinöitä. (tässäkin opin, että esim. hasselpähkinä todella maistuu ihan erilaiselle. Ei huono, mutta ei niin hyväkään. En ole mitenkään pähkinä ekspertti ollut, koska olen ollut jonkun verran allerginen niille pienempänä.
– 1/2 dl rypsiöljyä

Lisää karpalot kun lisäät loput jauhot ja rypsiöljy vasta alustamisen loppuvaiheessa. Kohota ja paista kuten edellä ohjeessa.

Parasta heti tuoreeltaan – lämpiminä uunista. Säilyy muutaman päivän kuitenkin mukavasti syötävänä ja jos meinaa kovettua niin leivänpaahtimella saat eheytettyä just ennen syömistä. Harvoinpa näitä jää, jollet tee sitten tosi isoa taikinaa. Johon muuten tarvitset helkutin ison kulhon, jottei kohoa yli. Nimimerkillä kokemusta on. Namsk!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s