Vapaalasku

Vapaalaskuvarusteet helpoille retkille


Tagged: , , , ,

Isoille vuorille tarvitset isojen vuorien varusteet kuten railopelastusvälineet, mutta Lapin lumille ja nautiskeluretkiä varten riittää niukempi repun sisältö. Mitä minä pidän mukana vapaalaskuretkillä Lapissa?

Mitä on mukana aina:

Lumiturvallisuusvälineet eli piippari, lapio ja sondi
Kaveri(t) Turvallisempaa on liikkua porukalla, jonkun tosi leppoisan retken voisin kuvitella tekeväni myös yksin.
Pieni ea-laukku Ainakin toisella repussa mukana.
Omat laskuvarusteet Monot / kengät, sukset / lauta/splitti, nousukarvat eli skinit, sauvat, reppu, kypärä, lasit.
Pipo & aurinkolasit Skinnatessa kypärä on 9/10 ajasta kiinni repussa, joten kaiken muun aikaa tunturissa yleensä kaipaat pipoa. Aurinkoisella kelillä aurinkolasit on minusta kivemmat käyttää liikkeellä ollessa kuin pelkät laskulasit. Laskulaseilla toki saa vielä uskottavammat rusketusraidat keväällä.
Taukotakki Untuva tai vanutakki, joka pakkautuu pieneen. Tämän monesti laitan pieneen kuivapussiin, joten saan kaiken ylimääräisen ilmankin ulos.
Juotavaa Välillä mukanani on vain vettä, oikein kylmällä ilmalla ja jos jaksan kantaa enemmän painoa niin kaakaota termarissa. Aika luksusta. Ehkä juomarakko.
Evästä Määrä suhteutettuna retken oletettuun pituuteen, vähimmillään energiapatukka tai pari, pidemmälle retkelle leipiä, pizzaa (kyllä, itse tehty pizza on niiiiiin hyvää) tai jotain jonka tiedän maistuvan vaikka tulisi jotenkin huono olo.
Vessapaperia Tiedät kyllä miksi ja nenäkin tuppaa valumaan.

Mitä minulla on mukana riippuen retkestä:

Kamera En yleensä raaski jättää tätä pois. Kylläkin nyt kun omistan myös gopron niin jonkin verran järkkäri on jäänyt kotiin sen painaessa yli kilon ja viedessä huomattavasti tilaa. Itsestänihän en niin paljon saa kuvia koska olen ennemminkin se, joka kuvailee.
Varahanskat / sukat Jos toiset esim. kastuu. Sukkia en muistaakseni itse hlö kohtaisesti ehkä ole koskaan pakannut mukaan, mutta hanskat sitävastoin melkein aina. Toiset ohuemmat joilla skinnaan (silloin kädet hikoaa) ja toiset jotka on oikeasti lämpimät, jotka laitan tauolla / laskun ajaksi.
Työkalut / teippi Jos kamat hajoaa niin fiksu pitää jotain korjaamiseen soveltuvaa mukana. Tässä välissä täytyy myöntää, että itse en aina ole niin tehnyt.
Kartta ja kompassi Riippuen kohteesta jne. nämä on tosi tärkeät, mutta monessa paikkaa Lapissa nyt ihan totta pärjää myös ilman jos tuntee lähimaaston todella hyvin.
Radiopuhelimet Oma käyttö radiopuhelinten osalta on lähinnä kommunikointi kuvien ottamista varten, mutta isommilla vuorilla nämä näyttelee huomattavasti isompaa roolia. Ja miksei näistä myös Lapissa olisi hyötyä muutenkin laskemisen kannalta. Paljon helpompaa viestiä kaverin kanssa joka on vielä ylhäällä tai laski jo alas. Omia ei ole, mutta on siis ollut käytössä pari kertaa.
Kädenlämmittimet Niitä uudelleen lämmitettäviä tai kertakäyttöisiä pusseja. Oikein kylmällä kelillä saan näppini tosi helposti TOSI jäähän. Varsinkin kuvatessa kamera on usein tosi kylmä ja edesauttaa käsien paleltumista. Kun ne menee tosi kohmeeseen on oikeasti vaikea toimia.
Tulentekovälineet Mikäli on mahdollista kylmällä ilmalla käydä esim. jossain kodalla lämmittelemässä.

Selvitä ennen lähtöä:

Sääennuste ja viimeaikaiset sateet / tuulen suunta. Näiden avulla voit välttää vaaranpaikat sekä löytää parhaat lumet.
Alueen lumivyöryennuste Ilmatieteenlaitos päivittää sivuilleen Lapin lumivyöryennustetta kuudelle tunturialueelle ja joidenkin keskusten omat skipatrollit (esim. Ylläs ja Pyhä) ja esim. Pallaksen alueella Pallaksen pöllöt päivittävät omaa, tarkempaa alueellista ennustetta / tietoa lumitilanteesta. Tietoa löytyy netistä ja esimerkiksi Ylläs Ski Patrolin instasivuilta.
Tutki Jos paikka ei ole ennestään tuttu – tutki aluetta kartasta. Tutustu kaverin kanssa. Kartan korkeuskäyristä voit laskea ja arvioida myös jyrkkyyden laskulinjalle ja suunnitella reitin, jolla liikutaan. Kysele alueen muilta kävijöiltä lumitilanteesta?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s