Vapaalasku

Vapaalaskun harrastaminen – kuinka aloitin


Tagged: , , ,

Kuvat, joita tunturien ja vuorien rinteiltä olin nähnyt olivat niin kovin houkuttelevia. Maisemat ja pöllyävä lumi. Halusin aloittaa vapaalaskun harrastamisen kun muutin pysyvämmin Lappiin. Päätin, että kun muutan pohjoiseen ostan ensimmäiset laskuvarusteet, jotka sopisivat myös vapaalaskuun. Suurin syy miksi – on se, että halusin yhdistää kaksi minulle mieluisaa harrastusta. Laskemisen ja luonnossa liikkumisen. Tämän harrastuksen parissa vietetyt hetket ja päivät ovat kokonaisvaltaisia ja usein jollain tapaa myös ikimuistoisia.

Tässä yhteydessä haluan avata myös laskuharrastukseni taustaa sen verran, että muistan kuinka varhaisteininä leikkelin lumilautakuvastoista sivuja, joista tein tauluja. Tilasin Slammeria vaikka asuin eteläisessä Suomessa, enkä päässyt laskemaan kuin muutamia kertoja vuodessa. Painuvimmin mieleen ovat jääneet 4H-kerhon retket Himokselle ja Alhovuoren laskettelukeskukseen. Lähin keskus oli Påminne. Jossain välissä ostin omat bladet. Lähinnä koska ne oli halvat. Monot sain joululahjaksi. Niillä sitten laskin – sen mitä laskin.

Ski-expon kirpparilta ostin joskus myös laudan ja kengät. Laskin niillä muutaman mäen ja olin sitä mieltä, ettei minusta tulekaan lautailijaa. Kukaan ei ollut neuvomassa ja tunne oli sellainen kuin olisin saanut kymmenen lievää aivotärähdystä peräkkäin. Lajin pariin palasin noin 15-vuotta myöhemmin täällä Ylläksellä ja nyt parin kauden jälkeen en enää tiedä kumpi vie enemmän mennessään, lauta vai sukset. Normi rinnesuksilla laskin urheiluopiston reissulla ja silloin kun nyt satuin pohjoisessa ennen muuttoani talvisin poikkeamaan.

Ensimmäiset “isot mäet” oli viikon reissulla Oloksella ja Pallaksella. Opiskellessani urheiluopistossa vietimme viikon Ylläksen, Levin ja Oloksen maisemissa. Jos joku tuolloin olisi sanonut juuri 18- vuotta täyttäneelle minulle, että joskus asun täällä olisin varmaan pyörtynyt. Rakkaus lappiin ja lasketteluun syntyi tässä matkan varrella kuin varkain. Eniten olen laskenut ja kehittynyt ehdottomasti kuitenkin vasta nyt muutettuani tänne pohjoiseen.

Minulla ei siis ole mittavaa 20-vuoden laskukokemusta alla ja tuntuukin välillä, että olen vähän hukassa näissä hommissa. Mutta mitä sitten? Miksei aikuisiällä voisi opetella uutta ja kehittyä? Onko vapaalaskun aloittaminen jotenkin hirmu haastavaa? Toki, jos palaan lautakuvastojen leikkeisiin seinällä, haaveilen salaa siitä, että olisin parempi. Olisin laskenut jo aikoinaan niin paljon, että olisin tosi tosi hyvä laskija. Haaveilen, että olisin tosi hyvä. Tästä päästäänkin siihen, mitkä omat tavoitteet ja motiivit on harrastaa vapaalaskua?

Kuten sanoin, suurin into harrastuksen aloittamiseen oli luonnossa liikkumisen ja laskemisen riemun yhdistäminen. Minulle tärkeintä ei ole laskea sitä jyrkintä mäkeä ja saada valtavaa adrenaliinipiikkiä siitä kun vähän pelottaa (niin silti käy usein, että pelottaa) vaan nauttia ympäröivästä luonnosta ja olosuhteista riippuen löytää mahdollisimman mukavaa laskettavaa. Tiedostan toki riskit, jotka tähän harrastukseen liittyy aina, mutta en tietoisesti hae niitä lisää – pikemminkin pyrin välttämään niitä valitsemalla ne helpommat mäet. Olen laskenut toistaiseksi vain Suomen Lapissa ja Pohjois-Norjassa parilla reissulla. Haaveissa siintää silti salaa muitakin – paljon eksoottisempia kohteita. Haaveita on aina hyvä olla…

Ostin siis ensimmäiset vapaalaskuun sopivat välineet ja lumiturvallisuus varusteet ensimmäiselle talvikaudelle kun olin Lappiin muuttanut. Koitin pinnistellä muistiani ja jos voi olla, niin ensimmäinen retkeni täysin lihasvoimin saavutettaville laskuille Kesänki tunturille osui jouluaattoon 2017. Ilma oli kirpsakka ja pakkasta oli lähtiessä reilusti. Taivas värjäytyi uskomattomiin kaamoksen sävyihin. Vaaleanpunaista pastellia – hattaraa. Toinen laskupäivä joulun tienoolla mentiin Pallakselle – melkein samassa kelissä. Pakkanen puri varpaista, mutta se oli pieni hinta niistä maisemista ja väreistä.

Lienee sanomattakin selvää, että olin koukussa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s